2015-07-25 Slovinskem na kole 1: Vršič

Název

2015-07-25 Slovinskem na kole 1: Vršič

Popis

Zájezd jsem objednával na poslední chvíli jako náhradu za zrušený Banát od Kudrny. V den odjezdu jsem měl volno a tak pilně balím vše potřebné. Jako obvykle spoustu věcí zapomenu a ještě víc beru zbytečně, ale tentokrát mám alespoň lepší oblečení a boty, což oceňuji posléze ve vysokých horách, lezení po skálách a vůbec za deštivého počasí, jenž nás každodenně provádělo.
Tak se tedy nechávám odvézt do Brna, kde se důstojně přišla rozloučit Jiřka; do odjezdu mám několik hodin, naštěstí to rychle utíká a v půl deváté večer již přijíždí Žabobus a holky se hned ujímají nakládání. Pak se celou noc jede do Kranjske Gory, kde se vybalují kola a po krátkém deštíku chystáme na cestu, a také vyjíždíme. Cíl je Bovec, ale ještě dřív je třeba vystoupat na Vršič, sedlo v nadmořské výšce kolem 1611 m.
I když vyjíždím docela nalehko, nesu s sebou dobré oblečení, pití, kousek jídla a hodně nářadí, navíc je takřka 100% vlhkost a stoupání 14%, takže se člověk dost zpotí, byť je zde chladněji. Cesta stoupá nepřetržitě cca 12 km, konečně jsme se octli na vrcholu; tady již pořádně fouká svěží studený vítr a tak si libuji v bundě, která mě zachrání. Po krátkém kochání sjiždíme dolů, čeká nás pohodové klesání takřka 30 km, zpočátku samozřejmě pořádně strmé, taky začíná pršet a velebím upgradovaným kotoučovkám, které, chvilkama rozžhavené dofialova, kvílí, ale svou práci odvádějí dobře. Oceňuji i pláštěnku, na kterou jsem tentokrát nezapomněl. I boty, do kterých mi kupodivu nenateklo. A také blatníky. Lituji těch, co vyjeli docela nalehko. Pak déšť přechází v liják, to tedy kotvím někde pod kopci v Trentu na odpočívce, čekáme snad dvě hodiny, i jsem si stihl zdřímnout. Déšť pak ustává a jedu ještě posledních 12 km do cíle cesty, což je kemp Polovnik v městečku Bovec. Cestu již zdobí nádherná řeka Soča, jejímž údolím se budeme pohybovat ještě pár dní a jež pramení někde pod tím Vršičem.

Bovec je obklopen vysokými vrchy, zahalených v mlze; toť typická scenérie Julských Alp. Po příjezdu do kempu stavím stan, házím studenou sprchu a čekám na večeři, kterou vyčarovala Jarmilka kdoví odkud, páč ještě před chvílí s námi brázdila vršičské serpentíny. Pak následuje krátké seznamování, posléze již nás deštík zahání do stanů a přichází i bouřka, prší celou noc i se svěžím větrem. Nicméně je relativně teplo, spím v suchu a v pohodě. Za dnešek 46 vysokohorských silničních km.
Odkaz na Slovinskem 2 díl: https://pgnext.rajce.idnes.cz/2015-07-26_Slovinskem_na_kole_2_Bovec/

Období

Statistiky

  • 91 fotek
  • 0 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Slevy 25 % platí na všechny dárky z fotek. Vytvořte si z vašich fotek snadno fotoknihu, plakát, fotky na zeď a další fotoprodukty. Sleva platí po zadání kódu: Vajicka
S kódem: Vajicka Akce platí do 14. 4. 2024
Zjistit více

Vytvořte si fotodárky

Z alb a fotek na Rajčeti nebo i z disku počítače si můžete snadno a rychle vytvořit různé fotodárky pro sebe nebo své přátele.

Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2015-07-25 Slovinskem na kole 1: Vršič
Komentáře Přidat