2014-08-02 Expedice Rügen 2014 (1): Prora - Göhren - Sellin

Název

2014-08-02 Expedice Rügen 2014 (1): Prora - Göhren - Sellin

Popis

Akci Rügen 2014, s dodatečným pracovním názvem "A kurva!!!" jsem pečlivě naplánoval a pak uskutečnil s cílem projít si ještě jednou stará známá místa okolo městečka Göhren, kde jsem strávil pár pěkných dnů zpřed nějakými 35 lety... a zároveň si projet proslulou cyklotrasu podél řek Odry a Nisy až do Čech, eventuálně pak až domů, a to cirka za jeden týden a vše na kole.

Vyrážíme tedy v sobotu za ranního kuropění autem, abychom asi za 10 hodin byli na místě, cestou jsme krom našich silnic testovali též neomezenou německou dálniční rychlost, ovšem tamější řidiči nejsou až tak ohleduplní k ostatním, jak se všeobecně tvrdí a jejich ležérní jízda v jakémkoliv pruhu nedovoluje pořádně sešlápnout plyn, nemluvě o četných zpomaleních na každé odbočce či zákrutě, takže jsme byli rádi, když jsme krátkodobě dosáhli přes 190 km/h. Nicméně cesta byla volná až na poslední úsek, kdy jsme omylem navigátora zamířili k přívozu na ostrov, samozřejmě s hodinovým popojížděním a tak se veškerá předchozí snaha eliminovala. Mezitím samozřejmě promítám, co všechno jsem vzal i navíc či co nevzal nebo zapomněl, vzpomněl jsem si na chybějící zámek či lepší obuv nežli sandále a dlouhé i teplé oblečení alespoň soudě podle studeného počasí hned po ránu, ale tohle jsem dlouho zvažoval kvůli nedostatku místa a v nejhorším bych snad něco operativně někde v sekáči zakoupil.
Trajekt nás za mírný bakšiš převezl na ostrov a pak jsme zamířili k městečku Prora, známým především kvůli obrovské stavbě na pobřeží, jež měla svého času sloužit jako rekreační středisko nacistů, že... dnes zchátraným a obývaným pouze ojediněle jako restaurace, sklady či muzeum. Zajímavé by mohlo být muzeum historie či motorizmu, kde na plakátech byly známé mopedy Puch či proslulé motorky MZ, že... ale na to již nezbyl čas.
Po prohlídce části staveb a koupání v moři Baltském - mimochodem dosti studeném za silnějšího, leč teplého větru, jsem vyložil a dostrojil kolo a důstojně se rozloučil s doprovodem, tedy Radimem a Pájou, kteří pak mířili na dovolenou do Berlína, kdežto já jsem se vydal na východ směr Binz, Sellin do Göhrenu. Nutno dodat, že na Rujáně jsou četné cyklostezky převážně vedle silnic, s kvalitním asfaltem, o jakém se nám ani nesní, leč o to mizernější je značení, což by mohla být kapitola sama o sobě a určitě se k tomu ještě vrátím. Mezi centrálním městem Bergen a východním cípem ostrova vede úzkokolejka s dobovým parním vláčkem, pořád stejným jako kdysi.
Rujána je rovinatá placka hustě obydlená s rozsáhlými lesy i polemi, pobřeží na východě je vyvýšené až kopcovité a zde jsou i četné ubytovací a rekreační zařízení i soukromé vilky. Země je úrodná a klima teplé, o čemž svědčí již posečená pole; ovšem půda je spíš písčitá než hlinitá, na pobřeží samozřejmě s jemným pískem bez kamení.
Do Göhrenu jsem přijel večer, po částečném několikerém bloudění v Sellinu, Baabu a jinde, ale pořád bylo dost času prohlédnout si městečko a pláže, pokochat se mořem a trochu se spláchnout, povzpomínat na staré dobré časy, ovšem i zde řádila neviditelná ruka trhu a Südstrand zela prázdnotou s vybydlenými bungalovy a areály, jakoby i zde také privatizoval sám Velký Klaus. Pak již padalo šero a byl čas vydat se zpět, abych našel místo pro bivak, které jsem si vytipoval již po cestě sem. Noc byla klidná, leč v dáli se krom houkání vláčku ozývalo pořád častější hřmění a netrvalo dlouho, a přišla divoká bouřka s pořádným lijákem až do rána. ( Tady jsem přišel k tomu dodatečnému pojmenování výpravy).Tož, pěkně to začíná. Nicméně bylo pořád teplo a ve stanu jsem přečkal vše v suchu. Dnes celkem pohodových 40 km.

Období

Statistiky

  • 60 fotek
  • 0 se líbí

Fototechnika

Canon PowerShot A810

Kategorie a štítky

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2014-08-02 Expedice Rügen 2014 (1): Prora - Göhren - Sellin
Komentáře Přidat